Головна Drive Smart Болгарія

Що потрібно знати водієві в Болгарії?

основні правила для подорожі країною на автомобілі

Болгарія

Загальні відомості

Регіон:Європа

Країна:Болгарія

Столиця:Софія

Валюта:Лев

Рух:Правосторонній

Необхідні документи

Посвідчення водія:

Свідоцтво про реєстрацію:

Страхування:

Паспорт:

Обмеження швидкості в Болгарії

Населений пункт:50 км/час

Поза населеним пунктом:90 км/час

Автомагістраль:140 км/час

Камери фіксації швидкості

Стаціонарні:

Мобільні:

Вікові обмеження

Водіння:C 18 років

Аренда автомобіля:C 21 року

Ремені безпеки

Спереду:

Ззаду:

Алкоголь

0.5 ‰
Максимально допустимий вміст алкоголю в організмі водія на дорозі в Болгарії.

Використання телефону за кермом

Забороняється користуватися під час руху транспортного засобу телефоном, не обладнаним технічним пристроєм, що дозволяє вести переговори без використання рук.

Зимові та шиповані шини

Зимові шини:

Шини, призначені для зимових умов, повинні використовуватися в період з 15 листопада до 1 березня або мати глибину протектора не менше 4 мм. Тобто згідно із законодавством можна використовувати літні шини за умови, що глибина протектора у них більше 4 мм.

Шиповані шини:

Використання шипованих шин заборонено.

Ланцюги протиковзання:

Ланцюги протиковзання повинні використовуватися, якщо встановлений відповідний дорожній знак. Тому рекомендується в період з 1 листопада по 1 березня мати в автомобілі ланцюги протиковзання.

Правила перевезення дітей в Болгарії

Діти до 3 років можуть подорожувати тільки при використанні відповідних дитячих утримуючих систем, що відповідають їхній вазі. Дозволяється перевозити дітей до 3 років на передніх сидіннях за умови, що подушка безпеки відключена. Дітям від 3 до 12 років і зростом менше 150 см заборонено їздити на передніх сидіннях. Вони можуть подорожувати тільки на задніх сидіннях автомобіля, використовуючи відповідні дитячі утримуючі системи, що відповідають їхній вазі.

Ближнє світло

Ближнє світло:

Примітка: ближнє світло обов'язкове 24 години на добу цілий рік.

Платні дороги в Болгарії

Віньєтка:

За ділянку:

Спеціальна оплата:

Платні дороги у Болгарії

За проїзд автомобільних транспортних засобів іноземних держав дорогами Болгарії передбачено плату (віньєтка). Розмір плати залежить від категорії транспортного засобу та тривалості використання автошляхів.

Віньєтка не потрібна для проїзду міськими дорогами, відзначеними знаками Д11 або Д12, а також окружними та кільцевими дорогами.

Крім того, є ділянки зі спеціальною оплатою - мости та пороми. Оплаті підлягає проїзд мостами через Дунай між містами Русе (Болгарія) - Giurgiu (Румунія) та Відін (Болгарія) - Calafat (Румунія). За парою доведеться заплатити при переїзді між містами Силистра (Болгарія) - Calarasi (Румунія), Нікопол (Болгарія) - Turnu Magurele (Румунія), Оряхово (Болгарія) - Bechet (Румунія) та Свіштов (Болгарія) - Zimnicea (Руми). /p>

Скільки коштує віньєтка в Болгарії?

Вартість віньєтки для легкових автомобілів вагою до 3.5 т (включаючи причепи) на 2022 рік:

Тип транспортного засобу Вихідні Віньєтка на 7 днів Віньєтка на 1 місяць Віньєтка на 3 місяці Віньєтка на 1 рік
Автомобілі до 3.5 тонн EUR 5.10 EUR 7.70 EUR 15 EUR 28 EUR 49

У випадку, якщо загальна маса транспортного засобу та причепа > 3.5 тонн, а вага самого причепа < 3.5 тонн, то для причепа буде потрібна додаткова віньєтка. Її вартість така сама, як і для легкового автомобіля.

Для вантажних автомобілів оплата проїзду залежить від пройденої відстані.

Мотоцикли звільнені від оплати доріг у Болгарії.

Де можна купити віньєтку в Болгарії?

Віньєтку в Болгарії можна придбати на офіційному сайті web.bgtoll.bg.

Так само, її можна придбати за допомогою мобільного додатка BGTOLL, у терміналах для самостійної оплати в торгових об'єктах та в обласних дорожніх управліннях Агентства Дорожня інфраструктура, на касі, у пунктах продажу та обласних дорожніх управліннях Агентства Дорожня інфраструктура.

На прикордонних контрольно-пропускних пунктах вивішено відповідні щити, що інформують про необхідність придбання віньєтки.

Який штраф за рух без віньєтки у Болгарії?

Контроль над оплатою віньєтних зборів здійснюватимуть органи Міністерства внутрішніх справ, а також Митного агентства, коли транспортний засіб залишає територію Болгарії через прикордонний контрольно-пропускний пункт.

Приблизно 300 стаціонарних камер та 105 транспортних засобів працюватимуть на дорогах Болгарії. Вони у цілодобовому режимі зчитуватимуть номерні знаки транспортного засобу та перевірятимуть у системі, чи сплачено відповідний автодорожній збір - електронна віньєтка.

Штраф за рух автомобільними дорогами Болгарії без віньєтки для транспортних засобів з кількістю місць не більше 8, включаючи місце водія, становить € 153.

Інші країни Європи