Головна Drive Smart Австрія

Що потрібно знати водієві у Австрії?

основні правила для подорожі країною на автомобілі

Австрія

Загальні відомості

Регіон:Європа

Країна:Австрія

Столиця:Відень

Валюта:Євро

Рух:Правосторонній

Необхідні документи

Посвідчення водія:

Свідоцтво про реєстрацію:

Страхування:

Паспорт:

Обмеження швидкості у Австрії

Населений пункт:50 км/час

Поза населеним пунктом:100 км/час

Автомагістраль:130 км/час

Камери фіксації швидкості

Стаціонарні:

Мобільні:

Вікові обмеження

Водіння:C 18 років

Аренда автомобіля:C 21 року

Ремені безпеки

Спереду:

Ззаду:

Алкоголь

0.5 ‰
Максимально допустимий вміст алкоголю в організмі водія на дорозі у Австрії.

Використання телефону за кермом

Забороняється користуватися під час руху транспортного засобу телефоном, не обладнаним технічним пристроєм, що дозволяє вести переговори без використання рук.

Зимові та шиповані шини

Зимові шини:

Між 1 листопада та 15 квітня за відповідних погодних умов (сніг, лід на дорозі) транспортні засоби загальною масою до 3.5 тонн мають бути оснащені зимовими шинами. Для транспортних засобів загальною масою понад 3.5 тонни в цей період часу зимові шини обов'язкові завжди, незалежно від наявності снігу або льоду на дорогах. Якщо в цей період транспортний засіб не буде оснащений зимовими шинами, то на порушника чекає штраф.

Шиповані шини:

Шиповані шини дозволяється використовувати лише для транспортних засобів, вага яких не перевищує 3.5 тонн, з 1 жовтня по 31 травня. Місцеві органи можуть збільшувати цей період. Шиповані шини повинні встановлюватися на всі колеса. Швидкість транспортних засобів, оснащених шипованими шинами, має перевищувати 100 км/год на автомагістралях і 80 км/год інших дорогах.

Ланцюги протиковзання:

Ланцюги протиковзання дозволяється використовувати разом із літніми шинами. Вони повинні бути одягнені як мінімум на 2 провідні колеса. Ланцюги протиковзання дозволені лише в тому випадку, якщо дорога повністю покрита снігом або льодом.

Правила перевезення дітей у Австрії

Діти молодші 14 років і зріст менше 150 см повинні перевозитися тільки в спеціальних кріслах. Діти віком до 14 років і зростом понад 150 см повинні користуватися дорослими ременями безпеки.

Ближнє світло

Ближнє світло:

Примітка: обов'язковий для мотоциклів

Платні дороги у Австрії

Віньєтка:

За ділянку:

Спеціальна оплата:

Платні дороги в Австрії

Швидкісний режим на австрійських платних дорогах 130 км/год. У районі розв'язок у містах стоять обмеження 100 км/год.

Висока якість доріг в Австрії призводить до того, що досить велика кількість найбільш завантажених трас є платною. Саме для проїзду такими дорогами потрібен спеціальний стікер-дозвіл – віньєтка.

По дорогах їздять поліцейські машини без спеціальних розпізнавальних знаків, вони стежать за дотриманням правил та наявністю віньєток.

Карта платних доріг Австрії

Карта платних доріг Австрії

В Австрії не для всіх доріг потрібна віньєтка, а тільки для проїзду автомагістралями. На карті можна переглянути які з них є платними.

Як платити за дороги в Австрії?

Використання платних автомагістралей, шосе та спеціальних ділянок доріг в Австрії дозволяється лише після оплати дорожнього збору. Усі транспортні засоби з максимально допустимою вагою до 3,5 т повинні мати віньєтку. При перетині кордону встановлено щити, які інформують водіїв про необхідність придбання віньєтки. Усередині країни при наближенні до платних магістралей є знаки.

Залежно від типу віньєтки водії можуть використовувати мережу платних автошляхів протягом певного проміжку часу.

Всі автомобілі вагою понад 3,5 тонни повинні бути оснащені бортовим пристроєм обробки даних - GO-Box. За допомогою мікрохвиль GO-Box реєструє кожен проїзд під спеціальними мостами з передавачами, встановленими вздовж автобанів.

Що таке віньєтка?

Віньєтка служить як підтвердження оплати дорожнього збору і дає дозвіл на проїзд автомагістралями та автомобільними дорогами країни протягом певного проміжку часу. Відстань, яку ви при цьому проїжджаєте, не має значення.

Раніше віньєтка була паперовою наклейкою, яку необхідно було прикріпити на внутрішню поверхню лобового скла автомобіля. Зараз у більшості країн, де діє ця система, з'явилася електронна віньєтка.

В Австрії можна придбати електронну віньєтку. У цьому випадку жодної паперової наклейки не видається, а факт оплати автомагістралей заноситься до бази даних. Вам видається чек, якщо така віньєтка купується на АЗС, або надсилається SMS на телефон у разі покупки через інтернет.

Контроль здійснюється за допомогою камер спостереження та мобільних пунктів транспортної інспекції.

Віньєтка в Австрії буває 3 типів: на 10 днів, на 2 місяці та на рік.

10-денна віньєтка дає право транспортним засобам використовувати австрійські платні дороги протягом десяти послідовних календарних днів, починаючи з зазначеної покупцем дати.

2-місячна віньєтка – дає право транспортним засобам використовувати австрійські платні дороги протягом 2 місяців. Термін дії віньєтки починається з зазначеної покупцем дати і закінчується через два місяці наприкінці дня.

1-річна віньєтка – дає право транспортним засобам використовувати австрійські платні дороги протягом 1 календарного року. Термін дії віньєтки починається з 1 грудня минулого року та закінчується 31 січня наступного року.

Справжня віньєтка повинна бути правильно прикріплена на транспортний засіб, перш ніж використовувати платні дороги. Рух платними дорогами без дійсної віньєтки заборонено.

Якщо вас зловлять без віньєтки на автомагістралях Австрії, то штраф становитиме 120 євро при оплаті на місці (для мотоциклів 65 євро). У разі виявлення будь-яких маніпуляцій з віньєткою (пошкодження віньєтки, сліди переклеювання віньєтки тощо) штраф становитиме €240 (для мотоциклів €130). Якщо ви відмовляєтеся заплатити на місці, то при розгляді суду штраф може сягати від €300 до €3000.

Де можна купити віньєтку в Австрії?

З 1 грудня 2017 року в Австрії разом із звичайною (паперовою) віньєткою почала діяти електронна віньєтка. Її можна придбати на офіційному сайті shop.asfinag.at.

Пункти продажу звичайних віньєток розташовані поруч із кордоном. Також їх можна придбати на найближчих АЗС.

Скільки коштує віньєтка в Австрії?

Вартість віньєтки для різних категорій транспортних засобів на 2022 рік.:

Тип транспортного засобу Віньєтка на 10 днів Віньєтка на 2 місяця Віньєтка на 1 рік
Автомобілі до 3.5 тонн EUR 9.60 EUR 28.20 EUR 93.80
Мотоцикли EUR 5.60 EUR 14.10 EUR 37.20

Куди клеїти віньєтку?

Дійсна і неушкоджена віньєтка повинна бути прикріплена безпосередньо на внутрішній поверхні лобового скла так, щоб її було добре видно із зовнішнього боку. Не допускається прикріплювати віньєтку в районі сонцезахисної смуги лобового скла.

Інші країни Європи