Головна Корисні поради Порада #14

Як правильно перейти на вищу передачу?

Увімкніть першу передачу, руште з місця, наберіть приблизно до 3000 обертів двигуна. Не бійтеся. Тепер натисніть зчеплення, увімкніть другу передачу і не натискайте педаль газу. Просто відпустіть зчеплення - двигун не заглохне. Що сталося? Подивіться на тахометр - оберти впали. Це нормально, при перемиканні на підвищену передачу оберти двигуна падають. Швидкість залишилася приблизно такою ж, може, трохи менше. Чому автомобіль як би втрачає швидкість? Поки ви перемикали передачу, автомобіль їхав на нейтральній передачі, тобто крутний момент двигуна не був переданий на колеса і автомобіль котився по інерції. Потім, при перемиканні на вищу передачу, оберти впали (так і потрібно), а оскільки після перемикання ми не натиснули педаль газу, то ось цим і пояснюється зниження динаміки розгону.

Щоб автомобіль не втратив швидкість при розгоні, на наступну передачу потрібно перемикати, коли двигун досяг як мінімум 2500-3000 оборотів, саме перемикання потрібно постаратися виконати якомога швидше (щоб автомобіль менше часу їхав на нейтральній передачі), а відразу після перемикання - натиснути педаль газу, додавши обертів.

Якщо ви їдете по прямій (не під гірку), то можна вмикати наступну передачу, як тільки тахометр досяг позначки 2500-3000 оборотів. Можна переключитися і при 2000, але це за умови, що ви і далі плануєте дотримуватися спокійного режиму їзди. Якщо ж ви перемикає раніше з міркувань економії палива, то ви нічого не виграєте: щоб розкрутити двигун до тих же 3000, знадобиться набагато більше палива. Оскільки ви переключилися при 2000, то оберти будуть 1500, отже, доведеться розкручувати двигун з 1500 до 3000. А якщо переключитися при 3000, то оберти будуть близько 2500 - до 3000 і крутити особливо нічого. До того ж при ранньому перемиканні ви втратите динаміку розгону. Ось так.

Якщо ви їдете на підйом і ваш двигун не відрізняється особливою потужністю, то можна взагалі не перемикати передачу, поки не подолаєте підйом. Адже після перемикання впадуть оберти двигуна, і йому знадобиться більше зусиль, щоб тягнути автомобіль на підйом. Крім усього цього стануть більшими витрати бензину і знос двигуна.

З витратою все ясно, а ось про знос поговоримо. Чим вище оберти двигуна, тим краще змащуються його деталі. Чим менше оберти, тим менше тиск масла. Отже, під великим навантаженням (коли ми їдемо під гірку) потрібно, щоб двигун краще змазувався, а ви, навпаки перемиканням зменшуєте тиск масла. Якщо ви не встигли увімкнути передачу і розігнати свій автомобіль, краще спокійно виїхати на підйом вже на включеній передачі. Звичайно, якщо у вас потужний двигун, то особливо турбуватися нема чого.

Якщо ви їдете на спуск, то краще не перемикатися на вищу передачу - на нижчій передачі спуск набагато більш безпечний, оскільки машина більш передбачувана. Перед деякими спусками встановлюються спеціальні плакати, що інформують водіїв, що потрібно скинути швидкість і переключитися на нижчу передачу. Якщо побачили такий плакат - негайно так і робіть.

Алгоритм вмикання вищої передачі:

  • Витисніть зчеплення до підлоги. Натискати педаль зчеплення потрібно швидко і різко, а не плавно і поступово.
  • Відпустіть педаль газу (повністю).
  • Увімкніть потрібну вам передачу. Різко смикати важіль не потрібно.
  • Відпустіть педаль зчеплення - про плавність думати не потрібно, автомобіль не заглохне, оскільки він вже в русі, однак якщо ви будете постійно різко кидати педаль зчеплення, можете пошкодити вузли трансмісії, тому відпускайте педаль зчеплення швидко, але плавно.
  • Відразу після того, як відпустили педаль зчеплення, натисніть педаль акселератора. Причому натиснути потрібно не ледве-ледве, а відчутно - ви відчуєте, як ваш автомобіль розганяється. В іншому випадку автомобіль втратить динаміку.

Перемикати передачі можна не по порядку, ви можете після першої відразу включити третю чи четверту. Але в цьому випадку оберти після перемикання стануть ще нижче і ви втратите на розгоні ще більше. Зазвичай в такому перемиканні немає сенсу, якщо коробка перемикання справна. Але буває, що вийшли з ладу синхронізатори другої передачі і вона не включається, тоді можна відразу включити третю - адже до СТО потрібно якось доїхати.

Порада 15

Як правильно перейти на нижчу передачу?

Як правильно перейти на нижчу передачу?
Порада 13

Коли подушка безпеки діє найефективніше?

Коли подушка безпеки діє найефективніше?
Порада 12

Навіщо необхідно пристібатися ременями безпеки?

Навіщо необхідно пристібатися ременями безпеки?
Порада 11

Коли тюнінг може стати причиною ДТП?

Коли тюнінг може стати причиною ДТП?
Порада 10

Як правильно користуватись АКПП?

Як правильно користуватись АКПП?
Порада 9

Чому небезпечно тримати в салоні непотрібні речі?

Чому небезпечно тримати в салоні непотрібні речі?
Порада 8

Чому небезпечно їхати по трамвайним коліям?

Чому небезпечно їхати по трамвайним коліям?
Порада 7

Що необхідно зробити, наближаючись до тунелю?

Що необхідно зробити, наближаючись до тунелю?
Коментарі

Щоб мати змогу залишати коментарі, увійдіть на сайт або зареєструйтесь