Головна Корисні поради Порада #15

Як правильно перейти на нижчу передачу?

Припустимо, що ви їдете на четвертій передачі, швидкість близько 160 км/год, оберти двигуна наближаються до максимальних - нехай це 6500. Ви хочете включити п'яту передачу, але ненавмисно включили третю. В результаті оберти двигуна перевищать гранично допустимі і ви отримаєте капремонт двигуна. Тепер ви розумієте, чому АКПП вважається безпечнішою? АКПП не дозволить переключити передачі в неправильному режимі. Навіть якщо ви будете використовувати ручний режим і примусово перейдете на нижчу передачу, оберти двигуна все одно не перевищать максимальні.

Ви можете заперечити, мовляв, я з такою швидкістю не їжджу. А тут багато і не потрібно. Припустимо, що ви їдете зі швидкістю 70 км/год на другій передачі. Якщо ви зараз перейдете на першу, ефект буде таким же.

Ось тому перед перемиканням на нижчу передачу потрібно знизити швидкість до допустимої для тієї передачі, на яку ви хочете перейти. Як дізнатися, яка швидкість допустима для тієї чи іншої передачі? Якщо у вас немає керівництва по експлуатації, тоді допустиму швидкість можна визначити експериментальним шляхом. Увімкніть першу передачу, руште з місця, розкрутіть двигун до максимальних оборотів, подивіться на спідометр. Припустимо, що на першій передачі ви розігнали автомобіль до 55 км/год. Перейдіть на другу, знову розкрутіть двигун до максимальних оборотів, нехай швидкість при цьому будемо 90 км/год. Аналогічно зробіть з третьою передачею - більше не потрібно. Отже, якщо ви їдете на швидкості 120 км/год і увімкнена третя передача, то вам потрібно знизити швидкість до 90 км/год (а ще краще - до 70-80, тому що при 90 км/год оберти стануть максимальними, що не бажано), а тільки потім вмикати нижчу передачу. Аналогічно, як тільки швидкість стане менше 55 км/год, можна переключитися на першу передачу.

Отже, алгоритм перемикання вниз виглядає так:

  • Знижуємо швидкість до допустимої для тієї передачі, на яку будемо переходити.
  • Перемикаємо передачу.
  • На педаль газу тиснути не потрібно, адже ми ж хочемо сповільнитися.

Іноді перемикання вниз потрібне для більш швидкого обгону. Наприклад, ви вийшли на обгін на п'ятій передачі (нехай 120 км/год і 3000 оборотів), але вже бачите, що не встигаєте його завершити - не вистачає швидкості, тоді можна переключитися на третю передачу і різко натиснути педаль газу - автомобіль швидше стане прискорюватись. Слідкуйте за обертами - як тільки вони наблизяться до максимальних, перемикайтеся на четверту.

Порада 14

Як правильно перейти на вищу передачу?

Як правильно перейти на вищу передачу?
Порада 13

Коли подушка безпеки діє найефективніше?

Коли подушка безпеки діє найефективніше?
Порада 12

Навіщо необхідно пристібатися ременями безпеки?

Навіщо необхідно пристібатися ременями безпеки?
Порада 11

Коли тюнінг може стати причиною ДТП?

Коли тюнінг може стати причиною ДТП?
Порада 10

Як правильно користуватись АКПП?

Як правильно користуватись АКПП?
Порада 9

Чому небезпечно тримати в салоні непотрібні речі?

Чому небезпечно тримати в салоні непотрібні речі?
Порада 8

Чому небезпечно їхати по трамвайним коліям?

Чому небезпечно їхати по трамвайним коліям?
Порада 7

Що необхідно зробити, наближаючись до тунелю?

Що необхідно зробити, наближаючись до тунелю?
Коментарі

Щоб мати змогу залишати коментарі, увійдіть на сайт або зареєструйтесь

Антон Павлов
Антон Павлов 2022-11-04 15:00

Заре буде срач, але вважаю шо мануалка то вже тріасовий період, он у вас на сайті була колись новина про те, шо корейці вже шльопають КПП без необхідності жампкать педаль зщеплення, просто перемикаєш собі ручкою, а воно там саме розбереться.

Володимир
Володимир 2022-11-04 21:03

Якщо у вас Saab 9000, то до тріасового періоду ще близько двох мільйонів років ))