Головна Корисні поради Порада #12

Навіщо необхідно пристібатися ременями безпеки?

Навіщо необхідно пристібатися ременями безпеки?

При швидкості руху 60 км/год при лобовому зіткненні водій, який важить 75 кілограмів, піддається навантаженню (сила інерції, яка впливає на людину) в 3 тонни. При збільшенні швидкості до 80 км/год навантаження буде становити вже 9 тонн. Якщо водій не пристебнутий ременями безпеки - це вірна смерть. Ремені безпеки істотно скорочують навантаження, що виникає в результаті зіткнення.

Трохи статистики. В Швеції щорічно в ДТП гине трохи більше 600 чоловік (при населенні країни 8,3 млн чоловік). У Литві (населення 4 млн осіб) за рік гине в ДТП близько 800 чоловік. Виходить, що на 1 мільйон жителів в Швеції гине в ДТП 72 людини, а в Литві - 200 чоловік.

У чому ж причина? Невже в Литві гірше машини або гірші водії? Та ні, причина в тому, що в Швеції ременями безпеки згідно тієї ж статистики користуються більше 80% водіїв, а в Литві - менше 30%. В інших країнах статистика теж говорить на користь ременів безпеки: в США ремені безпеки допомагають уникнути смерті в 77 випадках з 100, а в Японії - в 75 випадках з 100.

У різних країнах користування ременями безпеки є обов'язковим. Непристебнуті автомобілісти караються великими штрафами, а в разі аварії в ряді країн водій навіть не отримає відшкодування.

Багато сучасних машин перед початком поїздки сигналізують, якщо водій не пристебнувся. Деякі продовжують це робити, поки водій не пристебнеться, а деякі навіть відмовляються заводитися (це виключення з правил). Таких машин все більше і більше, але, як показує практика, все це розраховано тільки на свідомих водіїв.

Чому деякі водії не пристібаються?

Хтось каже, що ремінь безпеки обмежує рух. Можливо, якщо намагатися дістати до бардачка. Але, якщо ремінь безпеки обмежує ваші рухи, значить, ви неправильно відрегулювали крісло.

Хтось сподівається на подушки безпеки, якими оснащені сучасні автомобілі. Повинні сказати: даремно вони сподіваються. Подушки безпеки проектувалися з розрахунку на те, що водій буде користуватися ременями безпеки. На деяких сучасних автомобілях подушки взагалі можуть не спрацювати, якщо водій не був пристебнутий.

Хтось боїться, що в результаті аварії заклинить ремінь безпеки і буде важко вибратися з машини. Але ж у разі, якщо водій не буде пристебнутий, вибиратися з машини вже буде нікому.

Використання ременя безпеки знижує ризик загибелі в 2-3 рази при фронтальному зіткненні, в 1,8 рази - при бічному і в 5 разів - при перекиданні! Для тих, хто сидить попереду, ризик отримання серйозної травми в разі ДТП або навіть загибелі знижується на 40-50%, що ж стосується пасажирів задніх сидінь - ризик отримання травм для них зменшується на 25%.

Як працює ремінь безпеки?

Ремінь не дає людині розбити голову і зламати шию. Він зменшує ризик удару об елементи автомобіля під час зіткнення, що є причиною найбільших травм.

При різкому гальмуванні автомобіля водій продовжує рух головою вперед (зазвичай об кермо). Приблизно через 2 секунди швидкості авто і водія врівноважуються і голова з величезною швидкістю повертається у вихідну точку - до підголівника. До речі, якщо його немає, наслідки зазвичай жахливі - ламається шия. Що ж робить ремінь?

Його замки зроблені на основі храпового механізму, замикаються чутливим елементом, - маятником з кулькою, розташованим в сфері. Ця кулька, зміщуючись, через систему важелів фіксує шестерню котушки. Крім того, на її осі на гвинтових шліцах з малим кутом встановлений диск-маховичок. Коли лямку ременя витягають повільно (одягають ремінь), диск за рахунок тертя тільки обертається разом з валом, не замикаючи котушку. Але при ривку стрічки диск сильно тисне на гвинтову поверхню і блокує храповик. Тобто не дає тілу і голові зробити коливання великої сили, утримуючи людини на місці.

Також ремені не дають бути викинутим з авто чи зазнати додаткових ушкоджень у разі перевертання. Ризик вилетіти вперед у разі зіткнення існує не лише для водія чи пасажира переднього сидіння. Пасажири заднього сидіння, особливо ті, хто сидить посередині, також можуть вилетіти на торпедо чи в лобове скло.

Аналіз понад 100 тис. ДТП показав, що саме непристебнуті пасажири задніх сидінь є найбільшою небезпекою для водія і переднього пасажира. Майже 80% пасажирів передніх сидінь могли б вижити в разі аварії, якби задні пасажири були пристебнуті.

Чому треба пристібатися пасажирам?

Непристебнутий пасажир на задньому сидінні в разі зіткнення може отримати такі ж травми голови, як і ті, хто сидить попереду.

Крім того, людина вдариться в переднє сидіння із силою, що дорівнює вазі декількох тонн. Це серйозно травмує водія чи іншого пасажира.

При зіткненні навіть на помірний швидкості вага непристебнутого пасажира може призвести до смерті водія чи пасажира попереду, які були пристебнуті.

Ремені безпеки допомагають ефективно спрацювати подушкам безпеки. Подушки працюють НЕ замість ременів, а тільки РАЗОМ з ними.

Кажуть, що ремені безпеки в разі аварії…

  • …Можуть травмувати?
  • …Заважають вибратися, якщо авто горить чи тоне?
  • …Непотрібні, якщо авто оснащене подушками безпеки?
  • …Непотрібні на низькій швидкості?
  • …Непотрібні під час поїздок на короткі відстані?

Як почуватися комфортно пристебнутим?

Правильно пристебнутий верхній ремінь повинен проходити через середину плеча (ключицю), а не шию, а нижній – над стегнами (тазом). Пристебнувшись, просуньте долоню між ременем і грудьми: ремінь має сидіти туго, але не тиснути.

Якщо ви водій, то можете відрегулювати висоту свого сидіння чи висоту кріплення ременя на стійці. Обравши оптимальну висоту, ви зможете правильно спрямувати ремінь.

Якщо ремінь натирає, зокрема влітку, то ви можете придбати й користуватися спеціальною захисною накладкою для ременя.

Вагітним необхідно слідкувати, щоб нижній ремінь не прилягав до живота, а йшов над тазом.

Як думають українці?

82%

пасажирів пристібаються на передньому сидінні

48%

водіїв інколи пристібаються за кермом

26%

інколи пристібаються на задньому сидінні

Порада 15

Як правильно перейти на нижчу передачу?

Як правильно перейти на нижчу передачу?
Порада 14

Як правильно перейти на вищу передачу?

Як правильно перейти на вищу передачу?
Порада 13

Коли подушка безпеки діє найефективніше?

Коли подушка безпеки діє найефективніше?
Порада 11

Коли тюнінг може стати причиною ДТП?

Коли тюнінг може стати причиною ДТП?
Порада 10

Як правильно користуватись АКПП?

Як правильно користуватись АКПП?
Порада 9

Чому небезпечно тримати в салоні непотрібні речі?

Чому небезпечно тримати в салоні непотрібні речі?
Порада 8

Чому небезпечно їхати по трамвайним коліям?

Чому небезпечно їхати по трамвайним коліям?
Порада 7

Що необхідно зробити, наближаючись до тунелю?

Що необхідно зробити, наближаючись до тунелю?
Коментарі

Щоб мати змогу залишати коментарі, увійдіть на сайт або зареєструйтесь