Головна Автоблог Автоправо

Законопроект 2695. Що планують змінити у сфері безпеки дорожнього руху?

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект 2695 щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху. Рішення підтримали 282 народних депутати.

За словами авторів законопроекту, одним з найпростіших і водночас найдієвіших способів примусити водіїв дотримуватися вимог Правил дорожнього руху є запровадження системи ефективного покарання. На сьогодні масштаби дорожньо-транспортного травматизму в Україні значно випереджають аналогічні показники більшості держав світу. Зокрема, за статистичними даними, в Україні щодоби в дорожньо-транспортних пригодах гине від 15 і більше осіб, більше 150 осіб отримують тілесні ушкодження різних ступенів тяжкості. За цими сумними показниками наша держава посідає чи не найперше місце в Європі.

Спробуємо розібратися, які саме зміни у сфері безпеки дорожнього руху планується ввести та як це торкнеться водіїв.

Цілі і завдання законопроекту

В загальному, проектом пропонується посилити відповідальність за порушення Правил дорожнього руху, керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, скасовуються штрафні бали, запроваджуються додаткові обов’язки водіїв та пасажирів, розширюються деякі повноваження поліцейських, а також передбачається можливість зупинки транспортного засобу поліцейським з метою проведення огляду водіїв на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Для цього пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про дорожній рух». Які саме зміни очікують водіїв?

Які зміни плануються до Кодексу України про адміністративні правопорушення?

Отже, запропоновано внести зміни до статті 24 КУпАП, якими відміняється застосування штрафних балів.

Якщо особою, позбавленою права керування транспортним засобом, до закінчення строку дії такого стягнення учинено нове адміністративне правопорушення, за яке застосовано стягнення у виді позбавлення права керування транспортним засобом, до стягнення за вчинення нового адміністративного правопорушення приєднується не відбута частина стягнення (доповнення до статті 30).

Адміністративне стягнення за вчинення правопорушень, передбачених статтею 130 КупАП, може бути накладено протягом року з дня його вчинення (доповнення до статті 38).

Статтю 121 КупАП запропоновано викласти в новій редакції, яка суттєво збільшує штрафи за адміністративні правопорушення.

А от зі штрафами все значно цікавіше. Ми приготували порівняльну таблицю, щоб ви могли самі зробити висновки щодо збільшення покарань за водіння у нетверезому стані.

Стаття КУпАП Правопорушення Старі штрафи Нові штрафи
121 Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами 51 грн. 510 грн.
121 Керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні в установленому порядку, його експлуатація без номерного знака або з номерним знаком, що не належить цьому засобу чи не відповідає вимогам стандартів, або з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, закритим іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, чи забрудненим, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, перевернутим чи неосвітленим 170 грн. 510 грн.
121 Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених попередніми пунктами 255 грн. 680 грн.
122 Порушення правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування, проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника, порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду, безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині, порушення правил руху автомагістралями, користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів, користування під час руху транспортного засобу засобами зв’язку, не обладнаними технічними пристроями, що дозволяють вести перемови без допомоги рук (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання), а так само порушення правил навчальної їзди 425 грн. 510 грн.
122 Ненадання переваги в русі транспортним засобам аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, поліції, що рухаються з увімкненими спеціальними світловими або звуковими сигнальними пристроями, ненадання переваги маршрутним транспортним засобам, у тому числі порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, а так само порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху 510 грн. 680 грн.
122 Перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на п’ятдесят кілометрів на годину 510 грн. 3 400 грн.
122 Порушення, передбачені попередніми пунктами, що спричинили створення аварійної обстановки, а саме: примусили інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або вжити інших заходів щодо забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян 680 грн. 3 400 грн. або позбавлення права керування ТЗ на строк від 6 місяців до 1 року
122-4 Залишення водіями транспортних засобів, іншими учасниками дорожнього руху на порушення встановлених правил місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні 255 грн., або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб 3 400 грн., або позбавлення права керування ТЗ на строк 6 місяців, або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб
124 Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна 510 грн. або позбавлення права керування ТЗ на строк від 6 місяців до 1 року 1 190 грн. або позбавлення права керування ТЗ на строк від 6 місяців до 1 року
126 Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не передала для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката "Зелена картка"), або не пред’явила електронне посвідчення водія та електронний реєстраційний документ на транспортний засіб, чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса, а також інших документів, передбачених законодавством 425 грн. 425 грн.
126 Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом 510 грн. 3 400 грн.
126 Керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами 510 грн. 20 400 грн. з позбавленням права керування ТЗ на строк від 3 до 5 років та з оплатним вилученням ТЗ чи без такого
126 Повторне протягом року вчинення порушень, передбачених попередніми пунктами цієї статті - 40 800 грн. з позбавленням права керування ТЗ на строк від 5 до 7 років та з оплатним вилученням ТЗ чи без такого
127 Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху Попередження або 51 грн. 255 грн.
130 Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння 10 200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік 10 200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік
130 Повторне протягом року керування ТЗ особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування ТЗ особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує ТЗ, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції На водіїв: 20 400 грн. з позбавленням права керування ТЗ на строк 3 роки

На інших осіб - 20 400 грн. з оплатним вилученням ТЗ чи без такого
На водіїв: 20 400 грн. з позбавленням права керування ТЗ на строк 3 роки, або адміністративний арешт на строк 10 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки

На інших осіб - 20 400 грн. з оплатним вилученням ТЗ чи без такого, або адміністративний арешт на строк 10 діб з оплатним вилученням ТЗ чи без такого
130 Дії, передбачені частиною першою статті 130, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції На водіїв: 40 800 грн. з позбавленням права керування ТЗ на строк 10 років

На інших осіб - 40 800 грн. з оплатним вилученням ТЗ чи без такого
На водіїв: 40 800 грн. з позбавленням права керування ТЗ на строк 10 років, або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування ТЗ на строк 10 років

На інших осіб - 40 800 грн. з оплатним вилученням ТЗ чи без такого або адміністративний арешт на строк 15 діб з оплатним вилученням ТЗ чи без такого
130 Вживання особою, яка керувала транспортним засобом, після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду На водіїв: 20 400 грн. або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування ТЗ на строк 3 роки На водіїв: 20 400 грн. або адміністративний арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування ТЗ на строк 3 роки

На інших осіб - 20 400 грн. з оплатним вилученням ТЗ чи без такого або адміністративний арешт на строк 15 діб з оплатним вилученням ТЗ чи без такого
286 Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження 3 400 грн. – 8 500 грн., або виправні роботи на строк до 2 років, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років, з позбавленням права керувати ТЗ на строк до 3 років або без такого 51 000 грн. – 85 000 грн., або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років з позбавленням права керувати ТЗ на строк від 3 до 5 років
286 Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керувати ТЗ на строк до 3 років або без такого позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керувати ТЗ на строк від 5 до 8 років
286 Ті самі діяння, учинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції - позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 5 до 8 років
286 Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони спричинили загибель кількох осіб позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати ТЗ на строк до 3 років позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права керувати ТЗ на строк від 6 до 8 років
286 Діяння, передбачені частиною третьою або четвертою цієї статті, учинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції - позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права керувати ТЗ на строк від 7 до 10 років

Стаття 266 КупАП змінює порядок огляду водія поліцейським на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції. Якщо раніше поліцейський мав фіксувати порядок огляду водія за допомогою технічних засобів та залучати двох свідків, то тепер пропонується вести відеозапис без обов’язкової присутності свідків. Свідків пропонується залучати лише тоді, коли у поліцейського немає можливості застосовувати технічні засоби відеозапису. Проте, матеріали відеозапису мають обов’язково долучатися до протоколу про адміністративне правопорушення.

Крім того, для осіб, притягнутих до відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту та які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, скасовується можливість звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям, передачею особи на поруки або у зв'язку з примиренням винного з потерпілим. Такі зміни вносяться до статей 45, 46, 47 та 48 КупАП.

Змінами до статті 55 КупАП вводиться позбавлення права керувати транспортними засобами як додаткове покарання на строк до десяти років.

Також, змінами до статей 74 та 75 КупАП скасовується можливість звільнення від покарання та його відбування (відбування покарання з випробуванням) для осіб, притягнутих до відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту та які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Змінами до статті 81 КупАП вводиться можливість умовно-дострокового звільнення від відбування покарання лише для осіб, що відбули не менше двох третин строку покарання, призначеного судом.

Можливість замінити не відбуту частину покарання більш м'яким покаранням згідно статті 82 КупАП тепер пропонується для водіїв, які відбули не менше половини строку покарання.

А згідно статті 86 КупАП, водії, вироки стосовно яких не набрали законної сили, не можуть бути амністовані.

Помилування водіїв згідно статті 87 КупАП пропонується зробити можливим лише після фактичного відбуття ними строків, встановлених статтею 81 КупАП.

Які зміни плануються до Закону України «Про дорожній рух»?

У статті 16 планується законодавчо закріпити електронне посвідчення водія та електронний реєстраційний документ на транспортний засіб, а також електронний договір обов’язкового страхування.

Крім того, цією статтею встановлюються нові вимоги до водія під час зупинки поліцейським. Так, пропонується зобов’язати водія тримати руки в полі зору поліцейського і не виходити з транспортного засобу без його дозволу, а на його вимогу - вимкнути двигун транспортного засобу та вийняти ключ із замка запалювання, вийти з транспортного засобу, а також передати (не пред’явити як раніше) для перевірки документи.

Зазначається, що вимога щодо передачі для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, не поширюється на водіїв, які отримали посвідчення водія після 2013 року або можуть пред’явити електронне посвідчення водія та електронний реєстраційний документ на транспортний засіб.

Зобов’язати водія передавати документи поліцейському також запропоновано змінами до статті 32.

Стаття 34 у новій редакції розширює повноваження поліцейського під час проведення поверхневої перевірки. Так, поліцейський під час проведення поверхневої перевірки транспортного засобу має право вимагати відкрити кришку багажника (навісний багажний пристрій), капот, двері салону, ніші, які можливо оглянути без їх розбирання, причепи та надати можливість перевірити відповідність ідентифікаційних номерів транспортного засобу.

Стаття 35 доповнена новою причиною зупинки - проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Проте інформація щодо проведення таких профілактичних заходів має бути оприлюднена на офіційному вебсайті Національної поліції.

Згідно статті 40 у новій редакції поліцейському тепер не обов’язково використовувати лише автоматичні технічні засоби.

Підсумуємо

Позитивно

Суттєве збільшення штрафів за водіння у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння

Збільшено сроки ув'язнення за водіння у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння

Законодавчо закріплені електронні документи водія

Негативно

Огляд водія поліцейським без свідків

Нові вимоги щодо передачі документів поліцейському та обов’язок вийти з авто на вимогу

Розширено повноваження поліцейського під час проведення поверхневої перевірки

Поліцейському надано можливість використовувати неавтоматичні технічні засоби

Використані посилання:
Закон України "Про дорожній рух"
Закон України "Про Національну поліцію"
Постанова Кабінету Міністрів України "Про Правила дорожнього руху"
Кодекс України про адміністративні правопорушення
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху

Чи завжди потрібно показувати поліс страхування поліції?

Чи завжди потрібно показувати поліс страхування поліції?

Які документи необхідні для перереєстрації транспортного засобу після встановлення ГБО?

Які документи необхідні для перереєстрації транспортного засобу після встановлення ГБО?

Як відновити номерні знаки, якщо їх втрачено або викрадено?

Як відновити номерні знаки, якщо їх втрачено або викрадено?

Карта камер фіксації порушень ПДР

Карта камер фіксації порушень ПДР

Як швидко вивчити Правила дорожнього руху?

Як швидко вивчити Правила дорожнього руху?

Штрафи та санкції за порушення ПДР

Штрафи та санкції за порушення ПДР

Останні зміни в Правилах дорожнього руху України

Останні зміни в Правилах дорожнього руху України

Номерні знаки для транспортних засобів України

Номерні знаки для транспортних засобів України
Коментарі

Щоб мати змогу залишати коментарі, увійдіть на сайт або зареєструйтесь